+387 56 263 686
site logo
menu icon

O NAMA

Preduzeće "SMRČAK" se nalazi u gradiću Zvorniku na lijevoj obali rijeke Drine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nastalo je 1992. godine od otkupnog magacina koji datira od 1982. godine što potvrđuje da imamo tradiciju bavljenja ovim poslom preko 30 godina. Djelatnost preduzeća je sakupljanje, prerada i promet gljiva, ljekovitog bilja, šumskih plodova, voća i povrća. Spadamo u red značajnijih kompanija iz BiH koje se bave ovom djelatnošću. Prosječni godšnji kapacitet je oko 100 tona svježe gljive, 80 tona sušene, i 40 tona zamrznute. Radi se o četiri vrste gljiva i to VRGANJ koji je najzastupljeniji, zatim LISIČARKA, SMRČAK i CRNA TRUBA.


Osim toga uradimo i oko 40 tona različitog ljekovitog bilja u sušenom stanju i oko 50 tona ostalih šumskih plodova, voća i povrća. Sve ove količine otkupimo, preradimo i izvezemo sa 44 stalno zaposlena radnika i oko 70 sezonskih radnika od kojih su preko 90% žene.


Sve ovo se ne bi uradilo da nemamo dobru organizaciju posla i na terenu gdje imamo preko 20 otkupnih mjesta i preko 2500 kooperanata-sakupljača sa kojima imamo potpisane ugovore o saradnji.


U sezoni radimo oko 200 tona jagodičastog voća sa tendencijom povećanja svake godine. Imamo sopstvenu organsku proizvodnju malina sorte willamette i trenutno imamo zasađeno skoro 2 ha i imamo 20 kooperanata i ovu proizvodnju planiramo širiti i povećavati iz godine u godinu.


Takođe je veoma važno što posjedujemo sopstvene kapacitete za preradu i transport robe (sušare, hladnjače stabilne i kamionske, mašine za sjeckanje, mljevenje i pakovanje) i veoma obučenu radnu snagu što potvrđuje i dugogodišnji kvalitet naših proizvoda.


Pošto je Bosna i Hercegovina bogata raznim vrstama gljiva i ljekovitog bilja izuzetnog i više puta potvrđenog kvaliteta, mi nastojimo da svoju proizvodnju značajno povećamo.


U tom smislu smo krenuli sa nabavkom nove opreme koja podliježe svim standardima proizvodnje zdravih-organskih proizvoda. Kao potvrda gore navedenog je certifikat ORGANIC za organske proizvode koji posjedujemo od 2002. godine za svoje proizvode. Pored ovog takođe posjedujemo i sledeće sertifikate: Global GAP, BioSuisse, HACCP, BSCI i IFS.


Da tradicija donosi kvalitet potvrđuju svake godine kupci naših proizvoda iz Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske, Španije, Holandije i Švedske. Takođe smo uzeli učešće na sajmovima BIO proizvoda u Parizu, Ninbergu, Bolonji, Kelnu, Štutgartu i Dubaiu i imamo veoma pozitivne ocjene za naše proizvode.


Zainteresovani smo za kontakte i saradnju sa kompanijama koje žele naše proizvode direktno ili preko njihovih ovlaštenih predstavnika. Spremni smo udovoljiti sve kriterijume prerade i kvaliteta proizvoda koje zahtjeva tržište.

POLITIKA KVALITETA I BEZBJEDNOSTI HRANE

slider image