+387 56 263 686
site logo
menu icon

O NAMA

Preduzeće "SMRČAK" se nalazi u gradiću Zvorniku na lijevoj obali rijeke Drine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nastalo je 1992. godine od otkupnog magacina koji datira od 1982. godine što potvrđuje da imamo tradiciju bavljenja ovim poslom preko 30 godina. Djelatnost preduzeća je sakupljanje, prerada i promet gljiva, ljekovitog bilja, šumskih plodova, voća i povrća. Spadamo u red značajnijih kompanija iz BiH koje se bave ovom djelatnošću. Prosječni godšnji kapacitet je oko 100 tona svježe gljive, 80 tona sušene, i 40 tona zamrznute. Radi se o četiri vrste gljiva i to VRGANJ koji je najzastupljeniji, zatim LISIČARKA, SMRČAK i CRNA TRUBA.


Osim toga uradimo i oko 40 tona različitog ljekovitog bilja u sušenom stanju i oko 50 tona ostalih šumskih plodova, voća i povrća. Sve ove količine otkupimo, preradimo i izvezemo sa 28 stalno zaposlenih radnika i oko 70 sezonskih radnika od kojih su preko 90% žene.


Sve ovo se ne bi uradilo da nemamo dobru organizaciju posla i na terenu gdje imamo preko 20 otkupnih mjesta i preko 2500 kooperanata-sakupljača sa kojima imamo potpisane ugovore o saradnji.


U sezoni radimo oko 200 tona jagodičastog voća sa tendencijom povećanja svake godine. Imamo sopstvenu organsku proizvodnju malina sorte willamette i trenutno imamo zasađeno hektar ipo i imamo 20 kooperanata i ovu proizvodnju planiramo širiti i povećavati iz godine u godinu.


Takođe je veoma važno što posjedujemo sopstvene kapacitete za preradu i transport robe (sušare, hladnjače stabilne i kamionske, mašine za sjeckanje, mljevenje i pakovanje, kazane za kuvanje) i veoma obučenu radnu snagu što potvrđuje i dugogodišnji kvalitet naših proizvoda.


Pošto je Bosna i Hercegovina bogata raznim vrstama gljiva i ljekovitog bilja izuzetnog i više puta potvrđenog kvaliteta, mi nastojimo da svoju proizvodnju značajno povećamo.


U tom smislu smo krenuli sa nabavkom nove opreme koja podliježe svim standardima proizvodnje zdravih-organskih proizvoda. Kao potvrda gore navedenog je certifikat ORGANIC za organske proizvode koji posjedujemo od 2002. godine za svoje proizvode.


Da tradicija donosi kvalitet potvrđuju svake godine kupci naših proizvoda iz Austrije, Švajcarske, Njemačke, Italije Francuske, Španije, Holandije i Švedske. Takođe smo uzeli učešće na sajmovima BIO proizvoda u Parizu, Ninbergu, Bolonji, Kelnu, Študgartu i Dubaiu i imamo veoma pozitivne ocjene za naše proizvode.


Zainteresovani smo za kontakte i saradnju sa kompanijama koje žele naše proizvode direktno ili preko njihovih ovlaštenih predstavnika. Spremni smo udovoljiti sve kriterije prerade i kvliteta proizvoda koje zahtjeva tržište.

slider image